С телевизионния водещ и продуцент Андрей Арнаудов разговаряме за второто издание

...
С телевизионния водещ и продуцент Андрей Арнаудов разговаряме за второто издание
Коментари Харесай

Андрей Арнаудов: Ниският стандарт у нас не е основната причина за ниската раждаемост

С телевизионния водещ и продуцент Андрей Арнаудов беседваме за второто издание на акцията " Направи го за България ". Тя има за цел да насърчи раждаемостта и да направи страната по-привлекателна за младите родители и техните деца. Съвсем скоро, на 7 октомври, следва огромният край на акцията. Както и предходната година, той ще бъде маркиран с национално кръщене на бебетата, включени в самодейността. Още не е късно да се запишете.

- Предстои финалът на тазгодишното издание на акцията за поощряване на раждаемостта „ Направи го за България “. Колко бебета и родители очаквате да се включат в националното кръщене?

Миналата година кръстихме деца в 9 регионални града, тази година планирахме да бъдат 12, само че заради независещи от нас аргументи, един град отпадна. Когато му пристигна времето, ще изясним какви са тези условия. За страдание, казусът е извънредно противен.

А другояче, децата, записани в акцията ни на 7 октомври, са съвсем толкоз, колкото бяха и предходната година - близо 1000 бебета. Не това обаче е най-важното. Най-важното е, че техните родители и близки са хора, които идват подбудени от една основна причина - имат вяра на нашата идея, че давайки добър образец с националното кръщене, ние в действителност караме да се приказва за казуса с демографията в България. Няма нищо по-хубаво от това да имаш деца и да продължиш рода си, и няма по-голямо благополучие от това да ги виждаш по какъв начин порастват.



- Знаете ли към този момент кои ще са кръстниците?

Няма по какъв начин да знам кои са кръстниците, тъй като това са стотици хора. Известните лица тази година са единствено посланици на идеята на ДНК. Повечето фамилии и предходната година водиха единствено свои близки хора. 10 % от децата бяха кръстени от известни българи, а другите 90 % от близки на участници в акцията. Градовете, както към този момент загатнах, ще бъдат 11 – София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Шумен, Враца, Русе, Велико Търново, Благоевград.

- Срещате се с доста млади родители. Какво ви прави усещане? Какъв е българският родител през днешния ден? Кое го отличава от неговите родители?

По никакъв метод не мога да направя такава категоризация. Но това, което знам сигурно е, че ние по нрав към този момент сме едно напълно западно общество, където персоналните ползи са сложени в центъра на нашия живот. Това е главната причина нашите прабаби и прадядовци да са имали по 9 братя и сестри, а ние да имаме по едно или нито едно. Колкото повече навлизаме в тематиката за раждаемостта и демографията, толкоз повече разбираме, че ниският стандарт, който на пръв взор е водещата причина за това хората да нямат повече от едно дете или нито едно, в действителност е единствено част от казуса. Основното е, че в центъра на нашия живот стои да създадем кариера, да се забавляваме и въобще да търсим личните си потребности. Така че, тези хора, които са избрали да имат даже повече от едно дете, са в по-малка степен егоисти и в доста по-голяма, отдадени на нещо друго от самите себе си.

- Мислите ли да продължите с акцията следващата година, да разширите обсега ѝ? Какво ново да чакаме?

След две години работа с ДНК съм повече от уверен, че има потребност от такива като нас. И сме безапелационни, че ще продължим с разнообразни начинания на ДНК свързани с демографската рецесия. Най-важното, по което работим, е платформата Bulgaria Wants You, чийто център е връщането на част от емиграцията в България. По отношение на раждаемостта, вярвайки, че прочувствените подбуди са най-малко равни с материалните, съм сигурен, че сме длъжни да продължим.

Смятам обаче, че следващата година ще видоизменим акцията. Още е рано да приказваме за това, дано да приключим с националното кръщене на 7 октомври. В края на годината ще обявим какво ще съставлява акцията ни през 2019 година Със сигурност, колкото повече търсим метод да се върнем към патриархалните полезности като общество, толкоз по-подреден ще стане нашият свят. Защото в тази динамичност, в която живеем, би трябвало да имаме някакви опори. Обществото до момента не е измислило други с изключение на вярата и фамилията.

- Миналата година имахте анкета измежду участниците с оферти за по-добри политики за развъждане на деца. Предадохте ли техните послания на институциите и има ли развиване?

Да, предадохме посланията на институциите. Но в последна сметка не считам, че има развиване. Не бих твърдял, че сме свършили нещо, което не сме създали. Не упреквам институциите. Но считам, доколкото се запознахме с Националната тактика за битка с демографската рецесия, че няма по какъв начин, каквато и да било тактика да работи, когато за нея дават отговор десетки институции. Това е един документ от 120-130 страници, с който ние се запознахме в детайли. В него има толкоз пожелателни неща, дружно с съответните ограничения, и толкоз неопределена отговорност за това кой би трябвало да ги приложи, че е мъчно да си представим, че те ще проработят. По същия метод, за жалост, видяхме, че когато става дума за резултатите от анкетата ни, ние не знаем към кого да ги насочим. ДНК е неправителствена организация на две години, само че съм уверен, че с времето ще се научим по какъв начин по-добре да оказваме напън върху институциите.

За край, желая да приканя още веднъж всички участници в „ Направи го за България “ 2, както и всички, които имат отношение към тематиката, да влязат във facebook страницата на ДНК и да отговорят на нашата нова допълнена анкета, с цел да забележим какво да се промени в средата и в законодателството, тъй че да се раждат повече деца.

Организатор на акцията " Направи го за България " е Движение за национална идея (ДНК), което има за цел да противодейства на последователното изгубване на българското ДНК. Кампанията е подкрепена от Българската православна черква.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР